فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1389)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حشمت مرادی، امیر حسین علی بیگی صفحه 1
    توسعه تعاونی های شیلات می تواند زمینه ساز اشتغال گردد، موجب ایجاد ارزش افزوده در زمینه محصولات شیلاتی شود، به جاذبه ای برای گردشگری بدل گردد، امنیت غذایی را تامین کند و نهایتا توسعه پایدار شیلات را تضمین نماید. در همین راستا این مطالعه در سال 1388-89 با هدف بررسی عوامل موثر برموفقیت تعاونی های شیلات استان کرمانشاه انجام پذیرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی و کمی و از نوع حال و آینده نگر است. جامعه آماری تحقیق اعضای تعاونی های فعال شیلات در استان کرمانشاه هستند که به علت محدود بودن تعداد تعاونی های استان، سرشماری شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده و روایی آن توسط استادان و کارشناسان اداره تعاون و شیلات، مدیران تعاونی های شیلات و پژوهشگران تایید و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون پیش آهنگ و محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 77/ 0 اندازه گیری شده است. برای سنجش میزان موفقیت از شاخص سازی به روش تاکسونومی عددی استفاده شد. نتایج حاصل از تاکسونومی عددی نشان داد که تعاونی های شیلات استان کرمانشاه در کل ناموفقند. نتایج به دست آمده از تحلیل همبستگی اسپیرمن و پیرسون نیز نشان داد که بین متغیرهای مستقل تحقیق (جنبه های انسانی و اجتماعی، محیط قانونی، نهادی و سیاستگذاری، میزان شناخت اعضا از اصول تعاون و عوامل اقتصادی) و موفقیت تعاونی همبستگی قوی و معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که همبستگی میان متغیرهای مستقل و وابسته بالا و ضریب تعیین برابر51/ 0 است. بنابراین51% موفقیت تعاونی ها به وسیله این عوامل سنجیده شده است. در این باره متغیر میزان شناخت اعضا از اصول تعاون کمترین و متغیرجنبه های انسانی و اجتماعی بیشترین تغییرات موفقیت تعاونی ها را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: تعاونی شیلات، موفقیت، عوامل انسانی، عوامل اقتصادی
  • ابوالفضل بختیاری، جواد محمد قلی نیا صفحه 27
    در دنیای جدید، زبان به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباط بشری، از پیچیدگی خاصی برخودار شده است و روز به روز در رشته های گوناگون علمی و حوزه های مختلف اجرایی تخصصی تر می شود. با توجه به شرایط و اولویتهای برنامه ای کشور و اهمیت یابی بخش تعاون در برنامه ریزی های کلان و همچنین توسعه علمی رشته مطالعات تعاون در دانشگاه های گوناگون داخلی، توجه به بازنگری تعاریف و واژگان بخش تعاون با رویکرد بهنگام سازی و بومی سازی اهمیت ویژه ای یافته که این مهم در قالب طرحی در وزارت تعاون دنبال شده است. براساس اقدامات انجام گرفته، پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه های متخصصان بخش تعاون در خصوص میزان مناسب بودن واژگان بازنگری شده، تهیه و اجرا شده است. روش تحقیق، توصیفی و همبستگی- همخوانی بوده و جامعه آماری تحقیق حاضر نیز شامل صاحب نظران درون وزارتخانه تعاون، صاحب نظران دانشگاهی در حوزه های ششگانه (برنامه ریزی، آموزش و ترویج، جغرافیا، جامعه شناسی و مدیریت، اقتصاد و حقوق) در سطح دانشگاه های شهر تهران، همکاران اتاق فکرهای چندگانه وزارتخانه، اعضای هیئت علمی دانشگاه های دارای گروه های تعاون سراسر کشور و نظایر آن بوده است. نتایج تحقیق نشان داده است که کلیه واژگان پیشنهادی از نظر متخصصان فعال در گروه های چندگانه پذیرفتنی و تعاریف آنها مناسب است. همچنین حجم واژگان نیازمند بومی سازی، بیشتر از حجم واژگان نیازمند بهنگام سازی است ولی بین آنها از نظر سطح مناسب بودن تعاریف ارائه شده، تفاوت معناداری وجود ندارد. به رغم بالابودن (مناسب بودن) سطح دیدگاه های متخصصان پاسخگو، ملاحظه می شود که بین این دیدگاه ها در گروه های چندگانه تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: واژگان، مناسب بودن واژگان، تعاون، بهنگام سازی، بومی سازی
  • مهدی نوربخش، سیده سمانه توکلی صفحه 53
    در عصر حاضر برای بقای سازمانها باید سرعت یادگیری آنها بیشتر از درجه تغییرات محیطی باشد و این امر اهمیت یادگیری فردی و سازمانی را بیشتر نمایان می کند. شرکتهای تعاونی نیز از این امر مستثنی نیستند و برای ایفای نقش کلیدی در اقتصاد کشور ضروری است توجه جدی به این مقوله داشته باشند. برهمین اساس در تحقیق حاضر به بررسی نقش رهبری مناسب در ارتقای یادگیری در شرکتهای تعاونی تولیدی شهر تهران پرداخته شده است. این تحقیق در نیمه اول سال 1389 انجام پذیرفته و به دلیل گستردگی جامعه آماری در ابتدا با روش نمونه گیری تصادفی 5 شرکت تعاونی تولیدی از میان شرکتهای تعاونی تولیدی فعال در شهر تهران انتخاب شدند، سپس با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه (64 نفر) به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    نتایج تحقیق نشان داد که رهبری مناسب می تواند موجب بهبود و ارتقای یادگیری (فردی و سازمانی) در این نوع شرکتها شود؛ لذا این شرکتها می توانند با اقداماتی همچون توجه به سوابق تجربی و مدیریتی نامزدهای عضویت در هیئت مدیره و مدیرعاملی، شناسایی اعضای خلاق و نوآور و حمایت از آنان، حمایت از ایده ها و پیشنهادهای موثر و کارای اعضا، اعزام اعضا جهت فراگرفتن مهارتها و تخصصهای مورد نیاز، تبیین چشم انداز پیش روی شرکت و تدوین برنامه های مورد نیاز و نظارت موثر بر تحقق برنامه ها زمینه تحقق این امر را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: رهبری، یادگیری فردی، یادگیری سازمانی، شرکتهای تعاونی تولیدی
  • ایوب گراوند، محمود نورایی، ایرج ساعی ارسی صفحه 69
    هدف از انجام این تحقیق ارتقای دانش در زمینه تعاونی های تولیدی در کشور، بررسی و تعیین رابطه احتمالی میان کیفیت، قیمت، تبلیغات و نحوه توزیع محصولات شرکتهای تعاونی تولیدی شهرستان کوهدشت با تصمیم خرید مشتریان و تعیین میزان رضایت مندی مشتریان در این زمینه در نیمه 1389 بوده است. این پژوهش میدانی از نوع توصیفی – همبستگی بوده و جامعه آماری آن را مشتریان و خریداران محصولات شرکتهای تعاونی تولیدی استان لرستان در شهرستان کوهدشت تشکیل می دهد. حجم نمونه مورد بررسی با توجه به فرمول نمونه گیری از جوامع نامحدود، 20 نمونه تعیین شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون کرونباخ 98 درصد به دست آمد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که رضایت مشتریان از خرید محصولات این شرکتها معادل 10/ 2 و به مراتب از میانگین مورد انتظار (3) کمتر است که این مهم گویای رضایت کم متقاضیان از تعاونی هاست. بدین ترتیب این نتیجه حاصل می شود که راهبردهای بازاریابی (یعنی نحوه ترکیب آمیخته بازاریابی) شرکتهای تعاونی تولیدی شهرستان کوهدشت نتوانسته اند به نحو شایسته رضایت مشتریان خود را جلب کنند که در نتیجه آن مشتریان به تصمیم در انتخاب و خرید محصولات این شرکتها تشویق و ترغیب نگردیده اند. به دیگر سخن، رضایت مندی خریداران تابعی از متغیرهای کیفیت، قیمت، تبلیغ و توزیع است که به عنوان متغیرهای مداخله گر، با ایجاد و تامین خواسته های مشتریان، تصمیم به خرید از این شرکتها را موجب می شود.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، تعاونی، آمیخته بازاریابی، تصمیم خرید
  • مجید حضرتی، بتول مجیدی، بیژن رحمانی صفحه 89
    مطالعه نقش تعاونی های کشاورزی در توسعه اقتصادی هر منطقه و شناسایی امکانات و محدودیتهای موجود در این زمینه اهمیت فراوانی دارد و می تواند در بهبود عملکرد تعاونی ها و توسعه روستایی موثر باشد. در همین راستا مقاله حاضر به بررسی تاثیر تعاونی های کشاورزی بر توسعه اقتصاد روستایی بخش مرکزی شهرستان خدابنده – که از مناطق مهم کشاورزی در شهرستان خدابنده و استان زنجان است- در قالب تحلیل SWOT(سوات) در سال 1388-89 پرداخته است. بر این اساس نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای پیش روی تعاونی به کمک روش دلفی شناسایی شده و برپایه آن، راهبردهای مناسب جهت بهبود عملکرد تعاونی ها ارائه گردیده است. جامعه آماری 155 شرکت تعاونی کشاورزی را با 1130 نفر عضودر نقاط روستایی در برمی گیرد که از این میان به طور تصادفی 35 شرکت تعاونی با 250 نفر عضو به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس در هر شرکت تعاونی 2 پرسشنامه تکمیل گردید. تعداد 70 پرسشنامه نیز در بین افراد غیر عضو تعاونی توزیع و اطلاعات مورد نیاز به دست آمد.
    نتایج نشان داد که بخش تعاون توانایی حل مشکلات اقتصاد روستایی را دارد، اما برخی عوامل مانع پیشرفت کار آنها می شوند که علاوه بر ضعف اقتصاد روستایی، ناشی از موانع ساختاری و ضعف سیاستگذاری ملی و منطقه ای هستند. برای بهبود عملکرد تعاونی، وزارت تعاون باید شعاع عملکردی خود را افزایش دهد و بازنگری جدی در سیاستهای نظارتی و تسهیلاتی، به ویژه در سطح روستا و کشاورزی، به عمل آورد.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، اقتصاد روستایی، بخش مرکزی خدابنده، تحلیل SWOT، روش دلفی
  • حمید دنیایی، جعفر یعقوبی، یدالله رجایی صفحه 111
    هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر تقویت و توسعه کارآفرینیدرتعاونی های تولیدی کشاورزی استان زنجان است. برای رسیدن به این هدف از روش تحقیق توصیفی- همبستگی استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق تکمیل 165 پرسشنامه در سطح مدیران تعاونی های کشاورزی استان زنجان به روش تصادفی طبقه ای در سال 1388 جمع آوری گردید. نتایج این مطالعه نشان داد از دیدگاه مدیران تعاونی ها ارائه حمایتهای مالی ومالیاتی، اصلاح قوانین و مقررات بانکی و سازگار نمودن آن با شرایط کارآفرینان و تدوین سند ملی توسعه کارآفرینی مهمترین عوامل در تقویت کارآفرینی درتعاونی های کشاورزی به شمار می آیند. همچنین به استناد نتایج استنباطی تحقیق، بین نمره کارآفرینی مدیران تعاونی و تحصیلات هیئت مدیره و همچنین بین نمره کارآفرینی و موفقیت تعاونی ها و تعداد کل اعضای تعاونی ارتباط معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس یکطرفه نیز نشان دادکه نمره کارآفرینی تعاونی های کشاورزی شهرستانهای مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تعاونی، کشاورزی، تقویت کارآفرینی، استان زنجان
  • افسانه زمانی مقدم، اختر جمالی، غلامحسین حسینی نیا صفحه 127
    هدف پژوهش حاضر ارائه چارچوب مناسب برای تربیت مدیران کارامد در بخش تعاون کشور با تکیه بر سه جنبه آموزش، پژوهش و ترویج بوده که با حمایت وزارت تعاون انجام شده است. روش تحقیق توصیفی (پیمایشی) بوده که اطلاعات آماری مورد نیاز پژوهش در سال 1387 از طریق تکمیل پرسشنامه به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای در بین 200 نفر از مدیران بخش تعاونی استان تهران جمع آوری شد. همچنین فاصله وضع موجود و مطلوب مولفه های اصلی به دست آمده از پژوهش در زمینه مدیریت کارامد (مدیریت مشارکتی، توسعه منابع انسانی، توانمندسازی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری سازمانی و کارآفرینی) با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی از دید مدیران برآورد شد و از طریق تحلیل عاملی اولویت بندی آنها صورت پذیرفت.
    نتایج مطالعه نشان داد که مولفه های توسعه منابع انسانی و کارآفرینی در بحث مدیریت کارامد به ترتیب دارای بیشترین انحراف از میانگین در مقایسه با سایر مولفه ها هستند. نتایج رتبه بندی مولفه های مدیریت کارامد حاکی از آن است که به ترتیب مولفه های کارآفرینی، فناوری اطلاعات، توسعه منابع انسانی، توانمندسازی، یادگیری سازمانی و مدیریت مشارکتی براساس میانگین در رتبه های اول تا ششم کارامدی قرار گرفته اند. نتایج بررسی و تحلیل وضعیت موجود آموزش، پژوهش و ترویج در سه سطح مدیریت نشان داد که وضعیت موجود آموزش، پژوهش و ترویج مطلوب نبوده و نیاز به بازنگری در نوع،کیفیت و کمیت دوره هادر بخش تعاون است. بررسی وضعیت موجود و مطلوب نظام مدیریت تعاون در ایران نیز مبین آن است که میان وضعیت موجود تمامی مولفه های مدیریت کارامد با وضع مطلوب آنها از دیدگاه مدیران تفاوت معنی داری وجود دارد. در نهایت با توجه به نتایج مطالعه، چارچوب ادراکی مناسب برای مدیریت تعاونی ها ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تربیت مدیران، تعاون، آموزش، پژوهش، ترویج، چارچوب ادراکی مناسب
  • ناصر پورصادق، نادر بهلولی، مهدی حاجی خانی صفحه 155
    فرش دستباف ایرانی، به عنوان یک هنر و صنعت، سابقه بسیار طولانی در تاریخ ایران دارد. اما با وجود قدمت بسیار، در امر صادرات این کالا هنوز مشکلات و نارسایی های متعدد در انطباق با شرایط نوین بازارهای بین المللی و کسب جایگاه واقعی وجود دارد. بر این اساس این مطالعه با هدف کلی بررسی نقش تعاونی های فرش دستباف استان زنجان درتوسعه صادرات این فرش در سال 1389 صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق مدیران شرکتهای تعاونی فرشبافی استان زنجان، کارشناسان سازمان بازرگانی استان زنجان، کارشناسان اداره کل تعاون استان زنجان، تجار و صادر کنندگان استان زنجان هستندکه اطلاعات نمونه مورد مطالعه از طریق تکمیل 25 پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به دست آمد.
    نتایج تحقیق نشان داد که تعاونی های فرش دستباف با استفاده از عامل حمایتهای دولتی تا حدودی توانسته اند نقش خود را در توسعه صادرات فرش دستبافافزایش دهند. در امر آموزش با توجه به اینکه دوره های آموزشی برگزار شده معمولا با اهداف صادراتی انطباق نداشته اند، تعاونی های فرش دستباف نتوانسته اند از این ابزار جهت افزایش نقش خود در توسعه صادرات فرش دستباف استفاده کنند. همچنین اغلب تعاونی های فرش دستباف نتوانسته اند با شناسایی کامل بازارهای هدف، جهت حضور در نمایشگاه های بین المللی اقدام کنند و با استفاده از این عامل در اعتلای نقش خود در توسعه صادرات فرش دستباف موفق عمل نمایند
    کلیدواژگان: فرش دستباف، تعاونی، صادارت، استان زنجان
|
  • H. Moradi, A. H. Alibeygi Page 1
    Development of fishery cooperatives can lead to employment opportunities, create value added in fishery products, become a tourism attraction, provide food security and finally guarantee sustainable development of fishery industry. Therefore this study was conducted in 2010 with the objective of studying factors affecting the success of fishery cooperatives of Kermanshah Province. This is an applied study with prospective and perspective elements. The statistical population of this study is the members of active fishery cooperatives that were counted because of their limited numbers. The data were collected using questionnaires and their validity was confirmed by the professors and experts of cooperation and fishery department, managers of fishery cooperatives and fellow researchers, and their reliability was determined using pilot test and Cronbach Alpha to be 0.77. To measure the success, numerical taxonomy indexing method was used. The results of numerical taxonomy showed that the fishery cooperatives of Kermanshah in general are unsuccessful. The results of correlative analysis of Spearman and Pierson showed that there is a significant correlation between independent variables of the study (human and social aspects, legal, organizational and policy making circumstances, familiarity of the members with the principles of cooperation and economic factors) and success of the cooperative. Regression analysis also showed that there is a high correlation between dependent and independent variables and the determining coefficient is 0.51. Therefore 51% of the cooperatives success is thereby determined. The familiarity of members with principles of cooperation and the human and social factors are respectively the least and the most variables contributing to the success of cooperatives.
    Keywords: Fishery Cooperative, Success, Human Factors, Economic Factors
  • A. Bakhtiari, J. Mohammadgholinia Page 27
    In the new world, language has gained special complexity as one of the most important tools of human communication and continues to become more specialized in the various scientific fields and different administrative fields. Considering the conditions and planning priorities of the country and the importance of cooperation sector in macro planning and also the scientific development of the academic field of cooperation studies in various local universities, consideration of the status of definitions and terminology of the cooperation sector with the updating and localization approach has become of particular importance which was pursued as a project in the Ministry of Cooperatives. Based on the measures taken, the current study has been revised, prepared and implemented with the purpose of examining the opinions of the experts in the cooperation sector regarding the suitability of revised terms. The study methodology is descriptive and correlative-consistent and also the statistical population of the current research includes the authorities of the Ministry of Cooperatives, academic authorities in the six fields (planning, education & extension, geography, sociology & management, economics and law) of the universities of Tehran city, the colleagues in the multiple think tanks of the Ministry, faculty members of the universities with cooperative groups all over the country and the like. The results of the research have shown that all the proposed terms are acceptable and their definitions are appropriate from the viewpoint of the active experts. Also the terms which require localization are more than terms requiring updating, but there is no significant difference between them in terms of the level of suitability of the proposed definitions. Despite the superiority (suitability) of the level of the opinion of the respondent experts, a significant difference is observed between the comments provided by the experts in the multiple groups.
    Keywords: Terminology, Suitability of terminology, cooperation, Updating, Localization
  • M. Nourbakhsh, S.S. Tavakoli Page 53
    In this age organizations rate of learning should be faster than environment rate of changing if they hope to survive. This shows the importance of individual and organizational learning. Cooperatives akin to other organizations should consider this fact in order to play their key role in the economy of the country. This study examines the role of leadership in improving learning in Tehran’s producing cooperatives. The study was carried out in 2010 and the data used in the analysis were derived from questionnaires distributed in 5 cooperatives in Tehran which were taken from the population of active producing cooperatives with random sampling methods and then the number of respondents was selected through Cochran formula. Correlation – Regression analysis was used in order to test research hypotheses. The results showed that leadership can improve and develop learning (individual & organizational learning) in these cooperatives, therefore cooperatives can facilitate this process by consideration of the experience of the candidates for the board of directors and managing director, identifying creative and innovative members and supporting them, supporting productive ideas and suggestions, dispatching members to obtain necessary skills and qualification, determining the cooperatives vision and effective planning and monitoring.
    Keywords: Leadership, Individual learning, organizational learning, cooperatives
  • A. Garavand, M. Nourayi, I. Saee Arasi Page 69
    The objective of this study is to promote knowledge in country’s producing cooperatives and to examine and determine the probable relationship between quality, price, advertisement and method of distribution in cooperative producing companies in Kuhdasht County with decision of customers to purchase and determining the satisfaction of customers in 2010. Customers of cooperative producing companies in Kuhdasht form the population of this research. The sampling size of this field descriptive-correlative study was determined according to sampling formula of unlimited populations (n=20). The validity of the questionnaires was determined 98% using Cronbach test. Research findings shows that the customer satisfaction from purchasing the products of the mentioned companies is 2.10%, lower than expected average of 3%. This implies their low satisfaction. Therefore it can be concluded that that marketing strategies of producing cooperative companies in Kuhdasht couldn’t provide the necessary satisfaction for the customer causing the costumers lack of interest in purchasing the products of these companies. In other words, customer's satisfaction is subject to quality, price, advertisement and distribution variables which as intervention variables provide and supply the demand of the customers, leading to decisions to purchase from these companies.
    Keywords: Costumer Satisfaction, cooperative, Marketing Mix, Decision of Purchasing
  • M.Hazrati, B.Majidi, B.Rahmani Page 89
    Central District of Khodabandeh is an important agricultural zone of the Khodabandeh County and in the Zanjan province. Studying the role of agricultural cooperatives in economic development as well as identifying its possibilities and limitations can improve the performance of cooperatives and rural development projects. This paper investigates the effects on the development of agricultural cooperatives in the rural economy through SWOT analysis in 2010. Delphi method is used to identify strengths, weaknesses, opportunities and threats the cooperatives face and based on the results an appropriate strategy to improve the performance of cooperatives are presented. Statistical population includes 155 companies with 1,130 members of agricultural cooperatives in rural areas from which 35 Cooperatives and 250 members were randomly selected and 2 questionnaires were filled out in each cooperative. Also 70 questionnaires were distributed among non-member individuals to collect the necessary data. The results show that the cooperative sector of rural economy has the ability to solve problems, but some factors prevent the development of their work which in addition to rural economy stem from structural barriers and weaknesses in national and regional policy making. To improve the performance of cooperatives, Ministry of Cooperatives Cooperatives should increase its range of operations and a comprehensive revision of facilitating and monitoring policies, particularly in rural areas and agriculture, is also necessary.
    Keywords: agricultural cooperatives, Rural Economy, Central District of Khodabandeh, Analysis of SWOT, Delphi method
  • H. Donyaei, J. Yaghoubi, Y. Rajaei Page 111
    The objective of this study is to identify factors affecting the development and empowering entrepreneurship in agricultural producing cooperatives in Zanjan province. A descriptive–correlative approach was used in this study. The statistical population of the study consists of agricultural cooperative managers. Samples were selected using randomly stratified method with Cochrane formula (n=165). Results showed that from the perspective of managers, the most important factors in empowering entrepreneurship in agricultural cooperatives are financial and taxation supports, amending banking laws adapting them with entrepreneurs working conditions and compiling the national document of entrepreneurship development. Results also demonstrated that there is a significant relationship between the entrepreneurship scores of managers and education level of the board of director and also between entrepreneurship scores and cooperatives’ success and the total number of members. One-way variance analysis showed that there is significantly different between entrepreneurship scores of agricultural cooperatives in different counties of the province.
    Keywords: Entrepreneurship, Agriculture, cooperative, Entrepreneurship Empowering, Zanjan Province
  • A. Z. Moghadam, A. Jamali, G.H. Hosseininia Page 127
    The objective of the current study (sponsored by the Ministry of Cooperation) was to present an appropriate framework for training efficient managers in cooperation sector by relying on three aspects of education, research and extension. The research methodology was descriptive (survey) and the required statistical data were collected using questionnaires with stratified random sampling method among 200 managers of cooperative sector of Tehran Province. The distance between the current status and desirable condition of main components resulted from researches about efficient management (participative management, human resources development, empowerment, ICT, organizational learning and entrepreneurship) was determined with descriptive and inferential statistics from the aspect of the manager and through factorial analysis of their prioritization. The research findings show that human development and entrepreneurship components respectively have the most deviation from the mean compared to other components. The results of grading efficient management components shows that entrepreneurship, IT, human resources development, empowering, organizational learning and participative management components respectively rank 1st to 6th in efficiency. The results of analyzing the current status of education, research and extension in three levels of management demonstrated that the current status of education, research and extension is not desirable and requires revision in type, quality and quantity of courses in the cooperation sector. Studying the current and desirable conditions of cooperation management status of Iran implies that there is a significant difference between the current status of all efficient management components and the desirable one form the aspect of managers. With regard to the findings of the study, a conceptual framework for management of cooperatives was presented.
    Keywords: Manager Training, cooperation, education, Research, Extension, Appropriate Conceptual Framework
  • N. Poursadegh N. Bohlooli, M. Hajikhani Page 155
    Hand-woven Persian carpet as an art and a craft has been long precedent in Iran’s history. Despite of this historical record, there are numerous problems with adapting this valuable hand-woven product with modern international markets to achieve its true position. Therefore this study with the objective of examining the role of carpet hand-weaving cooperatives in developing the exports of this carpet was conducted in 2010. The statistical population was the managers of carpet hand-weaving cooperative companies of Zanjan Province, experts in Zanjan Department of Commerce, experts in the General Department of Cooperation in Zanjan, traders and exporters of Zanjan, and the necessary data was collected from the sample (selected with random sampling method) through 25 questionnaires. The results of the study show that, although carpet hand-weaving cooperatives have improved their role in exports through governmental supports, however because education courses were not export oriented, the cooperatives could not utilized this tool to improve their role in increasing the exports of hand-woven carpets. Also most of carpet hand-weaving cooperatives could not completely identify target market to attend international exhibitions and therefore increase their role in development of hand-woven carpets of the country.
    Keywords: Hand, woven Carpet, Cooperative Companies, Exports, Zanjan Province